Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο είναι ένα νόστιμο και εύκολο φθινοπωρινό γλυκό. Η γέμιση κολοκύθας είναι εμπλουτισμένη με καρύδια και σταφίδες, αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη και τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο

Υλικά για 8-10 άτομα

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 80 γρ ψιλοκομμένα καρύδια
  • 100 γρ σταφίδες
  • 110 γρ τριμμένη φρυγανιά
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 1 κόκκινο μήλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Αφαιρέστε τη φλούδα της κολοκύθας, πλύντε την και τρίψτε την, χρησιμοποιώντας τον τρίφτη με μεγάλες τρύπες. Πιέστε την κολοκύθα με το χέρι για να φύγουν τα υγρά, ανακατέψτε την με 150 από τα 300 γρ ζάχαρη και αφήστε την να βγάλει τα υγρά της για περίπου 1 ώρα.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, πιέστε πάλι την κολοκύθα να βγάλει το υγρό.

Προσθέστε στην κολοκύθα τα ψιλοκομμένα καρύδια, τις σταφίδες, την  τριμμένη φρυγανιά, τα υπόλοιπα 150 γρ ζάχαρη, το κόκκινο μήλο, ξεφλουδισμένο και τριμμένο, την κανέλα και το γαρύφαλλο σε σκόνη. Ανακατέψτε καλά για να διανεμειθούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Πάρτε ένα ταψί μεγέθους 20×30 εκ, και αλείψτε το με λίγο ελαιόλαδο.

Στρώστε ένα φύλλο κρούστας στο ταψί, βουρτσίστε το με λάδι και στη συνέχεια στρώστε άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας  κάθε φύλλο πριν τοποθετήσετε το επόμενο.

Δεν είναι απαραίτητο τα φύλλα να έχουν το ίδιο μέγεθος του ταψιού, αντιθέτως, πρέπει να μείνει έξω από το ταψί ένα μέρος φύλλου.

p1040080r
Αφού τοποθετήσετε 5 φύλλα κρούστας ρίξτε πάνω το μείγμα της κολοκύθας.

Διπλώστε πάνω από το μείγμα τα φύλλα που έχουν μείνει έξω από το ταψί , βουρτσίζοντάς τα με το λάδι, ένα προς ένα, πριν  διπλώσετε το επόμενο.

Στρώστε πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουρτσίζοντάς τα και διπλώνοντας από πάνω το κομμάτι που προεξέχει από το ταψί.

Κόψτε το τελευταίο φύλλο στο ίδιο μέγεθους του ταψιού, στρώστε το τελευταίο και λαδώστε το.

P1030871 - Copia

Κόψτε την επιφάνεια των φύλλων, ανάλογα με τις μερίδες που θέλετε, χωρίς να φτάσετε με το μαχαίρι μέχρι τον πάτο.
Βρέξτε την επιφάνεια του κολοκυθόπιτας  με λίγο νερό, για να μην ξεραθεί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 40 λεπτά, στο κάτω μέρος του φούρνου.

Μόλις βγάλετε την κολοκυθόπιτα από το φούρνο απλώστε το μέλι στην επιφάνεια.

Όταν η γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, περνώντας την μέσα από ένα μικρό κόσκινο, και σερβίρετε!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

 




					
Precedente Κρέμα φάβας με χταπόδι κρασάτο Successivo Ζυμαρικά με αρακά και μπέικον