Καλιτσούνια χανιώτικα πασχαλινά

Καλιτσούνια χανιώτικα πασχαλινά, τα ετοιμάζουμε το Πάσχα, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε κάθε εποχή του χρόνου. Στην Κρήτη τα ετοιμάζουμε με μυζήθρα αλλά, αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο και φέτα. Απλά και νόστιμα, μπορείτε να σερβίρετε τα καλιτσούνια ως ορεκτικό.

Καλιτσούνια χανιώτικα πασχαλινά

Καλιτσούνια χανιώτικα πασχαλινά

Υλικά για 18-20 καλιτσούνια

για τη ζύμη

  • 260 γρ αλεύρι
  • 140 γρ νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ σ τσικουδιά

για τη γέμιση

  • 500 γρ μυζήθρα ή  300 γρ ανθότυρο και 200 γρ τυρί φέτα
  • 1 αυγό

για την επιφάνεια

  • 1 αυγό
  • σουσάμι

Διαδικασία

Πρώτα απ ‘όλα, ετοιμάστε τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και δουλεύοντάς τα καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη;  Αφήστε τη ζύμη, για 30 λεπτά περίπου, σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος. Ανακατέψτε τον ανθότυρο με τη φέτα, προσθέτοντας λίγο αλάτι στον ανθότυρο (αν ειναι ανάλατος) , και το αυγό.

Ανοίξτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας που έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει. Χρησιμοποιήστε ένα πιατάκι του καφέ για να κόψετε τη  ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια, το οποία θα γεμίσετε με μία περίπου  κουταλιά της σούπας από το μείγμα των τυριών.

p1060803r

p1060806r

 

Κλείστε κάθε καλιτσούνι, διπλώνοντας τις τέσσερις πλευρές προς το κέντρο, όπως στην φωτογραφία. Τακτοποιήστε τα καλιτσούνια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί φούρνου, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα στο ένα και το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Χτυπήστε ένα αυγό και βουρτσίστε με αυτό τα καλιτσούνια, προσέχοντας να μην πέσει το αυγό στο ταψί, διαφορετικά τα καλιτσούνια θα κολλήσουν.

Ρίξτε λίγο σουσάμι στην επιφάνεια των καλιτσουνιών και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους  200 ° C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα καλιτσούνια χανιώτικα πασχαλινά είναι έτοιμα να τα απολαύσετε. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Ζυμαρικά με γαρίδες και κολοκυθάκια Successivo Καλκάνι στο φούρνο