Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν, ένα νόστιμο πιάτο, πλούσιο και υγιεινό. Το κουνουπίδι είναι καλυμμένο με σάλτσα μπεσαμέλ και ψήνεται στο φούρνο. Μια συνταγή για να μαγειρέψουμε το κουνουπίδι με έναν διαφορετικό τρόπο, ιδανικό για να συνοδέψουμε ένα μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κουνουπίδι περίπου 1 kg
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 500 ml γάλα
  • 70 γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ένα κρόκο κρόκος αυγού
  • 1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Το κουνουπίδι ογκρατέν δεν είναι ένα πιάτο δύσκολο, η μόνη δυσκολία μπορεί να είναι η ετοιμασία της μπεσαμέλ, αλλά αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολη.

Βγάλτε τα φύλλα του κουνουπιδιού, πλύντε το καλά και  κόψτε το σε τέσσερα κομμάτια.

Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε αλάτι, ρίξτε τα κομμάτια του κουνουπιδιού και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά.

Μπορείτε να ελέγξετε αν το κουνουπίδι είναι έτοιμο τρυπώντας το με ένα πιρούνι. Μην το αφήσετε να μαλακώσει πολύ.

Οταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο σουρώστε το καλά.

Ετοιμάστε τη σάλτσα μπεσαμέλ: λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε με με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Προσθέστε το γάλα ζεστό, λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας.

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι  να γίνει μια παχιά κρέμα χωρίς σβώλους.

Πριν αφαιρέσετε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα.

Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε στη σάλτσα τον κρόκο, ανακατεύοντας καλά.

Τοποθετήστε το κουνουπίδι σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, σκεπάστε με τη σάλτσα, πασπαλίστε με περίπου μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και μισή κουταλιά τριμμένη φρυγανιά.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για περίπου 40 λεπτά.

Σερβίρετε το κουνουπίδι ογκρατέν στο πυρέξ και απολαύστε το ζεστό!

Για περισσότερες συμβουλές για μια τέλεια σάλτσα διαβάστε το άρθρο σχετικά με τη μπεσαμέλ.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Μπακαλιάρος με ελιές και ντομάτα Successivo Muffins σοκολάτας