Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια, γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ, ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Ένα νόστιμο και γευστικό κυρίως πιάτο, το οποίο ετοιμάζουμε συνήθως τηγανίζοντας τις μελιτζάνες. Εγώ, όμως, τις  έψησα στο γκριλ αφού τις βούρτσισα με λίγο ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό οι μελιτζάνες παπουτσάκια γίνονται ελαφρύτερες, αλλά όχι λιγότερο γευστικές.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 μελιτζάνες
  • 240 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 400 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • ρίγανη ή θυμάρι
  • κανέλα
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ

  • 25 γρ βούτυρο
  • 25 γρ αλεύρι
  • 250 γρ γάλα

Διαδικασία

Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες, πλύντε τις και κόψτε τις στα δύο, κατά το μήκος.

Αφαιρέστε λίγη ψίχα από κάθε μελιτζάνα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο ή ένα κουταλάκι.

Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις  για 30 λεπτά.

Βουρτσίστε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, βάλτε τις σε ένα ταψί και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, με αέρα στο γκριλ, για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.

Σύμφωνα με την κλασική συνταγή,  τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο, αλλά ψήνοντας τις στο γκριλ το πιάτο μας γίνεται πιο ελαφρύ, χωρίς να χάσει γεύση.

Εν τω μεταξύ, βάλτε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε ελαφρώς και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει, για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί, σε δυνατή φωτιά.

Κόψτε τις ντομάτες κομματάκια και προσθέστε τις στον κιμά.

Προσθέστε αλάτι,πιπέρι,  λίγο θυμάρι ή ρίγανη και ένα κομμάτι κανέλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα , για 30 με 40 λεπτά.

Εάν, στο τέλος του μαγειρέματος, η σάλτσα είναι ακόμα αραιή, προσθέστε  λίγη φρυγανιά και ανακατέψτε. Εγώ πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Προσθέστε στη σάλτσα μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά.

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ, λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί.

Ρίξτε το γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου ή αφού το έχετε ζεστάνει ελαφρώς, εάν ήταν στο ψυγείο. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέστε  1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε.

Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, γεμίστε τις με λίγη σάλτσα κιμά και σκεπάστε με μπεσαμέλ.

P1050188

P1050187

Πασπαλίστε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο κεφαλοτύρι και φρυγανιά.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 30 λεπτά, έως ότου να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ.

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι έτοιμες να τις απολαύσετε!

Σημείωση

Οι δόσεις αναφέρονται στο πιάτο που σερβίρεται ως κύριο πιάτο. Αν θέλετε να το σερβίρετε σαν συνοδευτικό πιάτο, μειώστε τις δόσεις.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία της μπεσαμέλ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μπεσαμέλ. Θα βρείτε και την μπεσαμέλ χωρίς βούτυρο για ένα ακόμα πιο ελαφρύ πιάτο.

Ιδέα

Για μια διαφορετική γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρμεζάνα τριμμένη και τριμμένο κεφαλοτύρι μαζί.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Ριζότο με χάβαρα Successivo Τηγανητές ντομάτες με δυόσμο