Μελομακάρονα

Ετοιμοι για τα μελομακάρονα;  Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε πολύ γευστικά και αφράτα μελομακάρονα, χωρίς δυσκολία, φτάνει να ακολουθήσετε τις οδηγίες και τις συμβουλές.

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Υλικά για 24 μελομακάρονα

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 230 γρ ελαιόλαδο
  • 130 γρ χυμό πορτοκαλιού
  • 500 γρ αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 g γρ μέλι
  • 100 γρ νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με το μπέικιν πάουντερ.

Δουλέψτε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα, ή με μια ξύλινη κουτάλα, για 15 λεπτά.

Προσθέστε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, αφού τον φιλτράρετε με ένα σουρωτήρι, και ανακατέψτε καλά.

Αρχίστε να ρίχνετε το αλεύρι, λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ, βάλτε το στη χαμηλότερη ταχύτητα.

Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι, η ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι μαλακή, είναι έτοιμη.

Πάρτε λίγη ζύμη κάθε φορά, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, πλάστε την ανάμεσα στις παλάμες σας για να πάρει ένα κυλινδρικό σχήμα, και πιέστε ελαφρά, έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι σχεδόν επίπεδη.

Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ένα βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 20-30 λεπτά, έως ότου να ροδίσει ελαφρώς  η επιφάνεια.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Αφήστε να βράσει για 3 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίστε το  σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα.

Αφού βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια βγάλτε τα από το ταψί και βουτήξτε τα στο ζεστό σιρόπι, 2-3 κάθε φορά, αφήνοντας τα για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.

Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη και κανέλα, που έχετε ανακατέψει μαζί, και ψιλοκομμένα καρύδια.

Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα για να τα απολαύσετε!

Καλές Γιορτές!

Συμβουλές

Οταν αρχίσετε να ρίχνετε το αλεύρι, δουλέψτε τη ζύμη για τα μελομακάρονα απαλά.

Βάλτε τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι μόνο όταν είναι κρύα!

Ρίξτε τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα στα μελομακάρονα περνώντας τις από ένα μικρό κόσκινο, έτσι θα πέσουν απαλά και ομοιόμορφα.

Τα μελομακάρονα διατηρούνται για αρκετές μέρες. Απλά βάλτε τα σε ένα σκεπασμένο δοχείο ή καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Μπακαλιάρος με κολοκυθάκια και ντομάτες Successivo Μπακαλιάρος με πράσινο πιπέρι