Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ είναι μια από τις σάλτσες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη μαγειρική, για να ετοιμάσουμε πολλά πιάτα. Είναι μία από τις βασικές σάλτσες της γαλλικής και της ιταλικής κουζίνας, αλλά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Εύκολη και γρήγορη, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ

Υλικά

  • 80 γρ βούτυρο
  • 80 γρ αλεύρι
  • 600 γρ γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι

Διαδικασία

Η ετοιμασία της μπεσαμέλ είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη, φτάνει να προσέξετε σε ορισμένα βήματα:

♦ για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, το βούτυρο θα πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι πάρα πολύ,      διαφορετικά αφήστε το να κρυώσει πριν προσθέσετε το αλεύρι.

♦ το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό.

♦ άν, αφού αρχίσετε να προσθέτετε το γάλα, δημιουργούνται σβόλοι, μην ανησυχείτε, συνεχίστε να προσθέτετε το γάλα και θα δείτε ότι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, οι σβόλοι θα διαλυθούν. Για καλύτερα αποτελέσματα ανακατέψτε την μπεσαμέλ με ένα σύρμα.

♦ η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή.

Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε σταδιακά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.

Αλατίστε την μπεσαμέλ. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το χτυπημένο κρόκου του αυγού, ανακατεύοντας. Μπορείτε να ετοιμάσετε τη μπεσαμέλ και χωρίς τον κρόκο του αυγού που χρησιμοποιείται για να πυκνώσει και να δώσει περισσότερο χρώμα στην κρέμα.

Ελαφριά μπεσαμέλ

Μπορείτε να ετοιμάσετε την μπεσαμέλ όπως και πριν, αντικαθιστώντας το βούτυρο με το ελαιόλαδο στην ίδια ποσότητα.

Μπεσαμέλ με αλεύρι ολικής αλέσεως

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε την μπεσαμέλ χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο (ποσότητα κατά 5-20 φορές μεγαλύτερη), και βιταμίνες Β1, Β2 και Β5. Η γεύση δεν θα επηρεαστεί.

Αν θέλετε, αφήστε μου μήνυμα σχετικά με το αν η συμβουλές μου σας ήταν χρήσιμες.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Σαλάτα με αβοκάντο και ντομάτες Successivo Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα