Πίτα με σπανάκι και σέσκουλα

Πίτα με σπανάκι και σέσκουλα, νόστιμη πίτα χορταρικών με φύλλο κρούστας. Τα  χορταρικά, μαγειρεμένα με διάφορα αρώματα, δεν  βράζουν, διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πίτα με σπανάκι και σέσκουλα

Πίτα με σπανάκι και σέσκουλα

Υλικά για 6 άτομα

  • 8 φύλλα κρούστας

Για τη γέμιση

  • 250 γρ σπανάκι
  • 250 γρ σέσκουλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 6 φύλλα δυόσμο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

για τα φύλλα 

  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 25 γρ βούτυρο

Διαδικασία

Καθαρίστε και πλύντε το σπανάκι σε κρύο νερό; στραγγίστε το και κόψτε το σε κομμάτια.

Ετοιμάστε με τον ίδιο τρόπο τα σέσκουλα.

Πλύντε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο, στεγνώστε τα απαλά και ψιλοκόψτε τα.

Πλύντε τα κρεμμύδια και τo πράσo, στεγνώστε τα και κόψτε τα σε ροδέλες.

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρετε ελαφρώς.

Προσθέστε τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το σπανάκι και τα σέσκουλα και αφήστε να πάρουν γεύση για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε τα χορταρικά, σε χαμηλή φωτιά, για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι όταν τα χορταρικά έχουν μειωθεί σε όγκο και να συνεχίστε το μαγείρεμα.

Όταν τα χορταρικά είναι έτοιμα στραγγίστε τα.

Αφήστε τα χορταρικά να κρυώσουν λίγο και προσθέστε το αυγό και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται.

Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με 25 ml ελαιόλαδο.

Πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί και αλείψτε το με το μείγμα από βούτυρο και λάδι.

Τοποθετήστε στο ταψί  ένα πρώτο φύλλο κρούστας, αφήνοντας έξω από το ταψί τα κομμάτια που περισσεύουν.

Βουρτσίστε το φύλλο με το μείγμα από βούτυρο και λάδι και τοποθετήστε από πάνω άλλα 4 φύλλα κρούστας, βουρτσίζοντάς τα ένα προς ένα.

Ρίξτε τη γέμιση στο ταψί, ισοπεδώστε την, και καλύψτε την με τα φύλλα κρούστας που βγαίνουν από το ταψί,

βουρτσίζοντάς τα ένα προς ένα.

Καλύψτε με 2 ακόμα φύλλα, βουρτσίζοντάς τα και διπλώνοντάς από πάνω το μέρος που βγαίνει από το ταψί.

Κόψτε ένα φύλλο ζύμης στο ίδιο μέγεθος του ταψιού και καλύψτε με αυτό την πίτα.

Βουρτσίστε την επιφάνεια και κόψτε την με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, σύμφωνα με τις μερίδες που θέλετε. Προσέξτε να κόψετε μόνο την επιφάνεια χωρίς να βυθίσετε το μαχαίρι στη γέμιση.P1050876P1050877Ρ

Ψεκάστε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό, για να μην στεγνώσει το τελευταίο φύλλο.

Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήστε την πίτα με σπανάκι και σέσκουλα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και την σερβίρετε! Απολαύστε την πίτα ζεστή!

Σημείωση

Φυσικά μπορείτε να ετοιμάσετε την πίτα με σπανάκι και σέσκουλα με σπιτικό φύλλο, ακολουθώντας τη συνταγή μου Σπανακόπιτα χωριάτικη με φέτα, ή με όποια άλλη αλμυρή ζύμη προτιμάτε.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

 

Precedente Cheesecake τιραμισού Successivo Ρολό γαλοπούλας με προσιούτο