Παέγια θαλασσινών

Η παέγια θαλασσινών είναι ένα από τα πιο γνωστά αλλά και πιο νόστιμα ισπανικά πιάτα. Αυτή η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές. Η παέγια ετοιμάζεται με οστρακοειδή και θαλασσινά, προσθέτοντας αρακά ή πιπεριές. Η παέγια διακρίνεται επίσης από την παρουσία του σαφράν, και της πάπρικας που προσθέτουν επιπλέον γεύση.

Παέγια θαλασσινών

Παέγια θαλασσινών

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ ρύζι
  • 300 γρ μύδια
  • 16 γαρίδες
  • 8 καραβίδες
  • 12 καλαμαράκια
  • 100 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 800 ml ζωμό ψαριού
  • 1 φακελάκι σαφράν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • αλάτι

Διαδικασία

Καθαρίστε τα μύδια, ξύνοντας κάθε κέλυφος καλά και αφαιρώντας το γένι (βύσσο), τραβώντας το με ένα μαχαίρι. Ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

Βάλτε τα μύδια σε μια κατσαρόλα, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε τα να ανοίξουν σε δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Στραγγίστε τα μύδια, αφαιρέστε αυτά που έμειναν κλειστά, φιλτράρετε το υγρό που έβγαλαν και κρατήστε το στην άκρη.

Πετάξτε το κέλυφος, αφήνοντας μερικά ολόκληρα μύδια για τη διακόσμηση.

Πλύντε τις γαρίδες και τις καραβίδες.

Αφαιρέστε το δέρμα και τα εντόσθια από τα καλαμαράκια, πλύντε τα, στραγγίστε τα καλά και κόψτε τα σε ροδέλες.

Πλύντε τον μαϊντανό, στεγνώστε τον απαλά και ψιλοκόψτε τον με το κρεμμύδι .

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, αφήστε το να ζεσταθεί, προσθέστε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τα καλαμάρια και αφήστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές; ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά; βγάλτε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τα καλαμάρια και κρατήστε τα στην άκρη.

Βάλτε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό και αφήστε τα να μαραθούν ελαφρά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε τις ντομάτες, τις οποίες έχετε περάσει στο μύλο, προσθέστε αλάτι και αφήστε τη σάλτσα να βράσει  για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Βάλτε ξανά στο τηγάνι τα καλαμαράκια και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρέψτε για περίπου δέκα λεπτά.

Προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε για λίγα λεπτά, προσθέστε το ζωμό, το σαφράν, την πάπρικα, το υγρό από τα μύδια.

Ανακατέψτε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά με το τηγάνι σκεπασμένο, για 16-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Λίγα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος βάλτε και πάλι στο τηγάνι τα μύδια, τις γαρίδες και τις καραβίδες που κρατήσατε στην άκρη.

Απολαύστε την παέγια θαλασσινών ζεστή!

Συμβουλές

Το ιδανικό ρύζι για αυτή τη συνταγή είναι η ποιότητα βόμβα. Αν δεν το βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρύζι Arborio ή Carnaroli.

Αντί για καλαμαράκια μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε σουπιές.

Αν θέλετε να βάλετε στην παέγια αρακά ή  πιπεριές, προσθέστε τα μετά την ντομάτα και μαγειρέψτε για περίπου δέκα λεπτά πριν προσθέσετε τα καλαμαράκια, επειδή απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.

Μην προσθέσετε αμέσως όλο το ζωμό, αλλά αφήστε λίγο στην άκρη και προσθέστε τον μόνο όταν και αν χρειαστεί. Ανάλογα με την ποιότητα του ρυζιού που χρησιμοποιείτε θα χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο ζωμό σε σχέση με την ποσότητα που αναγράφεται στα υλικά.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Σφολιάτα με τυρί, ζαμπόν και μανιτάρια Successivo Φιλέτα μπακαλιάρου με καρότα