Παγωμένη ντοματόσουπα gazpacho

Η παγωμένη ντοματόσουπα gazpacho είναι ένα πολύ γνωστό ισπανικό πιάτο. Μια κρύα σούπα φτιαγμένη με ωμά λαχανικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παρασκευάζεται με πιπεριές, ντομάτα, αγγούρι,  σκόρδο και μπαγιάτικο ψωμί που κάνει την σούπα κρεμώδη.

Παγωμένη ντοματόσουπα gazpacho

Παγωμένη ντοματόσουπα gazpacho

Υλικά για 6 άτομα

  • 800 γρ ώριμες ντομάτες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 αγγούρι
  • 50 γρ  ψίχα μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ξύδι
  • πράσινο πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία

Βάλτε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ, προσθέστε λίγο νερό και το ξύδι και αφήστε για λίγο το ψωμί να απορροφήσει τα υγρά.

Στραγγίστε το ψωμί και  κρατήστε το στην άκρη.

Πλύντε τις ντομάτες, κόψτε τις σε 4 κομμάτια και αφαιρέστε τους σπόρους.

Πλύντε το αγγούρι, καθαρίστε το και κόψτε το σε ροδέλες.

Πλύντε τις πιπεριές, κόψτε τις σε 4 κομμάτια και αφαιρέστε τους σπόρους και τις ίνες; κόψτε τις σε λωρίδες.

Ξεφλουδίστε το σκόρδο.

Βάλτε αλάτι και πιπέρι στα λαχανικά και βάλτε τα στο μπλέντερ, προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

Περάστε το μείγμα μέσα από ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε  τα κομμάτια από φλούδες και τους σπόρους.

Βάλτε ξανά το μείγμα στο μίξερ, προσθέστε το ψωμί , αφού το στραγγίσετε καλά, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ξύδι,  αν χρειάζεται, ανάλογα με το γούστο σας, και ανακατέψτε πάλι.

Κρατήστε το γκασπάτσο στο ψυγείο για τουλάχιστον μια-δυο ώρες, σερβίρεται πολύ κρύο!

Συμβουλές

Το γκασπάτσο σερβίρεται με βραστά αυγά, φρυγανισμένο ψωμί, ντομάτα και αγγούρι, κομμένα σε κύβους.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε το γκασπάτσο την προηγούμενη μέρα και να το βάλετε στο ψυγείο σκεπασμένο.

Μην προσθέσετε πάγο για να μην γίνει πολύ αραιό.

Μπορεί να το ετοιμάσετε όσο πηχτό επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας λιγότερο ή περισσότερο ψωμί.

Μπορείτε επίσης να το ετοιμάσετε χωρίς ψωμί, ελαφρύτερο και πιο δροσιστικό.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Πίτα για σουβλάκι Successivo Ζυμαρικά με τόνο και ντομάτα