Πιλάφι με καβουρόψιχα

Πιλάφι με καβουρόψιχα, ένα πολύ νόστιμο κυρίως πιάτο. Το πιλάφι είναι αρωματισμένο με σαφράν και σερβίρεται με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και καβουρόψιχα.

Πιλάφι με καβουρόψιχα

Πιλάφι με καβουρόψιχα

Υλικά για 4 άτομα

για το πιλάφι

  • 300 γρ ρύζι
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 60 γρ βούτυρο
  • 1/2 λίτρο ζωμό ψαριού
  • 1 φακελάκι σαφράν

για τη σάλτσα 

  • 1 κονσέρβα καβουρόψιχα (200 g)
  • 300 γρ ώριμες ντομάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 πράσο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Αρχίστε με την προετοιμασία για το πιλάφι.

Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι, πλύντε το και ψιλοκόψτε το.

Λιώστε σε μια κατσαρόλα, την οποία μπορείτε αργότερα να  βάλετε στο φούρνο, 20 γρ βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

Προσθέστε το ρύζι και καβουρντίστε το για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέστε το σαφράν, διαλυμένο σε λίγο ζωμό, και ρίξτε τον υπόλοιπο ζωμό ζεστό, ανακατέψτε και βάλτε

την κατσαρόλα, σκεπασμένη, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 ° για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα με καβουρόψιχα.

Πλύντε το μαϊντανό, στεγνώστε τον και ψιλοκόψτε τον.

Αφαιρέστε τις ρίζες από το πράσο, τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρότερο μέρος από το πράσινο κομμάτι, πλύντε και ψιλοκόψτε το.

Ρίξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό, στραγγίστε τις, αφαιρέστε τη φλούδα, τους σπόρους, το υγρό τους και κόψτε τις σε κομμάτια.

Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο,  χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

Προσθέστε την καβουρόψιχα και αφήστε την να πάρει γεύση για λίγα λεπτά.

Προσθέστε τις  ντομάτες, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Όταν είναι έτοιμη, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αφαιρέστε το ρύζι από το φούρνο και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας καλά με δύο πιρούνια για να διαχωριστούν οι κόκκοι.

Για μια διαφορετική παρουσίαση, βάλτε το ρύζι που αντιστοιχεί σε κάθε μερίδα σε ένα καλούπι, πιέζοντας ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι, και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το στο πιάτο.

Ετοιμάστε με αυτό τον τρόπο όλα τα πιάτα και σερβίρετε με την σάλτσα με καβουρόψιχα.

Σερβίρετε το πιλάφι με καβουρόψιχα ζεστό!

Σημείωση

Μπορείτε να ετοιμάσετε το πιλάφι με καβουρόψιχα και με φρέσκο καβούρι. Πάρτε δύο καβούρια,συνολικού βάρους περίπου 600 γρ και πλύντε τα . Ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφήστε τα  για 4 λεπτά. Στραγγίστε τα και αφαιρέστε την ψίχα.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Σφολιατάκια με γαρίδες Successivo Τούρτα πατάτας