Σπανακόπιτα χωριάτικη με φέτα

Η σπανακόπιτα είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Προσθέτοντας τη φέτα η σπανακόπιτα γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.

Μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό, κομμένη σε μικρά κομμάτια, ή σαν κυρίως πιάτο.

Σπανακόπιτα χωριάτικη με φέτα

Σπανακόπιτα χωριάτικη με φέτα

Υλικά για 6-8 άτομα

για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι
  • 120 γρ γάλα
  • 70 γρ ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 200 γρ φέτα
  • αλάτι, πιπέρι

για την επιφάνεια της πίτας

  • σουσάμι
  • 1 αυγό

Διαδικασία

Ετοιμάστε τη ζύμη, χτυπώντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το γάλα, στο οποίο έχετε λιώσει τη μαγιά, και το αλάτι. Προσθέστε το αλεύρι, ρίχνοντας λίγο κάθε φορά, δουλεύοντας τη ζύμη με το χέρι σας.

Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το χέρι σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Αν όχι, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.

Καλύψτε το μπολ με τη ζύμη και  αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, καθαρίστε το σπανάκι και  πλύντε το καλά σε κρύο νερό.

Αφήστε το σπανάκι να στραγγίσει και στη συνέχεια κόψτε το σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστών.

Ρίξτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Προσθέστε το σπανάκι και τον άνηθο με τον μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Αφήστε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βράστε με σκεπασμένη κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσετε νερό, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.

Οταν το σπανάκι είναι έτοιμο στραγγίστε το καλά.

Κόψτε σε κομματάκια τη φέτα και ανακατέψτε την με το σπανάκι.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια,  αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε ένα φύλλο  μεσαίου πάχους.

P1040182

Αλείψτε με λάδι ένα ταψί και απλώστε τη ζύμη, έτσι ώστε να σκεπάζει και τα τοιχώματα. Κόψτε τη ζύμη που πιθανόν περισσεύει και μένει έξω από το ταψί.

Ρίξτε το μείγμα με το σπανάκι πάνω στη ζύμη και απλώστε ομοιόμορφα.

Με τη ζύμη που έμεινε ανοίξτε ένα άλλο φύλλο και βάλτε το από πάνω, έτσι ώστε να καλύπτει την επιφάνεια, κόβοντας όσο περισσεύει.

Κλείστε τις πλευρές του φύλλου κολλώντας το κάτω φύλλο στο επάνω.

Χτυπήστε ένα αυγό και βουρτσίστε την επιφάνεια της σπανακόπιτας. Πασπαλίστε με  σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Εάν μετά από 15 λεπτά δείτε ότι η πίτα σας παίρνει πολύ χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο.

Κόψτε τη σπανακόπιτα αφού κρυώσει λίγο.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Ριζότο με σουπιές και μελάνι Successivo Κολοκυθάκια στο φούρνο