Τσουρέκια

Με αυτή τη συνταγή θα ετοιμάσετε νόστιμα και αφράτα τσουρέκια. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μαχλέπι ή γλυκάνισο, που εμείς στην Κρήτη δεν συνηθίζουμε.

Τσουρέκια

Τσουρέκια

Υλικά για 6 τσουρέκια

  • 1,5 κιλό αλεύρι
  • 60 γρ μαγιά μπύρας
  • 300 γρ βούτυρο
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 5 αυγά + 1 αυγό
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 220 g γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • τεμαχισμένα αμύγδαλα

Διαδικασία

Αυτή η συνταγή δεν είναι δύσκολη αν ακολουθήσετε τις οδηγίες, παίρνει μόνο λίγο χρόνο για να φουσκώσει το ζυμάρι.

Ζεστάνετε το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, και λιώστε μέσα σε αυτό τη μαγιά.

Προσθέστε  3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, από το 1,5 κιλό, και ανακατέψτε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα; σκεπάστε και αφήστε σε ζεστό μέρος, για περίπου μια ώρα, έτσι ώστε να φουσκώσει. Το μείγμα θα διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάλτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το στο αλεύρι.

Προσθέστε τα 5 αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, και το μείγμα της μαγιάς, που έχει ωστόσο φουσκώσει.

Ζυμώστε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια μαλακή και λεία ζύμη.

Εάν έχετε ηλεκτρικό μίξερ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ζυμώσετε τη ζύμη, στη χαμηλή ταχύτητα.

Σκεπάστε τη ζύμη και βάλτε την σε  ζεστό μέρος, για περίπου μια ώρα, έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος της.

Συνήθως ζεσταίνω τον φούρνο στους 50 ° C για 3-4 λεπτά, τον σβήνω και βάζω τη ζύμη μέσα.

Ζυμώστε και πάλι τη ζύμη, χωρίστε την  σε 6 κομμάτια και πλάστε τα τσουρέκια στρογγυλά ή σε άλλα σχέδια. Συνήθως πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξίδες.

Τοποθετήστε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσα στο ένα και το άλλο, γιατί, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, θα φουσκώσουν αρκετά. Βάλτε τα σε  ζεστό μέρος, για περίπου άλλη μια ώρα, ώσπου να  φουσκώσουν.

P1060053

P1060054

Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε με αυτό τα τσουρέκια, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αν θέλετε, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ασπρισμένα και τεμαχισμένα αμύγδαλα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για 30 λεπτά.

Κόψτε και απολαύστε τα τσουρέκια αφού κρυώσουν.

P1060055

 

Συντήρηση

Μπορείτε να διατηρήσετε τα τσουρέκια σε μια πλαστική σακούλα, για αρκετές ημέρες.

Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην κατάψυξη. Οταν τα βγάλετε θα είναι σαν φρέσκα.

 

Σημείωση

Αφού  πλάσετε τα τσουρέκια μπορείτε να τους βάλετε και ένα κόκκινο αυγό.

Φυσικά τα 6  τσουρέκια δεν χωράνε όλα σε ένα ταψί, οπότε πρέπει να τα ψήσετε χωριστά.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!

Precedente Γαλέος στο φούρνο Successivo Πένες με πέστο ρόκας