Καλκάνι στο φούρνο

Το καλκάνι στο φούρνο είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο. Το καλκάνι είναι ένα θαλάσσιο ψάρι, έχει πολύ λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε νάτριο και κάλιο. Εχει επίσης πολλές πρωτεΐνες, φώσφορο και σίδηρο.

Καλκάνι στο φούρνο

Καλκάνι στο φούρνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ψάρι καλκάνι 800-900 γρ
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 κομμάτι κόκκινη ξερή πιπεριά
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλύντε καλά το ψάρι, στεγνώστε το και, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, χαράξτε διαγωνίως την πάνω μεριά του ψαριού.

Πλύντε το θυμάρι, το σχοινόπρασο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό, στεγνώστε τα απαλά και ψιλοκόψτε τα, όλα μαζί.

Ξεφλουδίστε τη σκελίδα το σκόρδο και ψιλοκόψτε το; ψιλοκόψτε και την κόκκινη ξερή πιπεριά.

Βουρτσίστε ένα ταψί ή πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε τον πάτο με λίγα από τα ψιλοκομμένα βότανα.

Τοποθετήστε το ψάρι στο ταψί, πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και την κόκκινη ξερή πιπεριά, τη ρίγανη και τα ψιλοκομμένα βότανα που έμειναν και προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρίξτε το λευκό κρασί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 30 λεπτά. Περιχύστε το ψάρι, κάπου κάπου, με το υγρό μαγειρέματος.

Σερβίρετε το καλκάνι στο φούρνο ζεστό!

Συμβουλές

Σας συμβουλεύω να αγοράσετε το ψάρι  ήδη καθαρισμένο, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας, εξοικονομώντας  χρόνο και κόπο.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!