Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα

Τα λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα είναι ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό πιάτο. Ετοίμασα αυτό το πιάτο συνδυάζoντας την ελληνική και την ιταλική κουζίνα. Ετοίμασα το σπανάκι σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, και στη συνέχεια τα λαζάνια μετά την ιταλική. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ, υγεινό και πολύ νόστιμο πιάτο!

Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα

Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα

Υλικά για 6 άτομα

  • 9  λαζάνια
  • 600 γρ σπανάκι
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 200 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • μπεσαμέλ
  • αλάτι

για την μπεσαμέλ

  • 80 γρ βούτυρο
  • 80 γρ αλεύρι
  • 600 γρ γάλα
  • αλάτι

Διαδικασία

Πρώτα απ ‘όλα διαλέξτε το σπανάκι, αφαιρώντας και πετώντας τα ξερά και κατεστραμένα φύλλα και τις ρίζες.

Πλύντε το σπανάκι σε άφθονο κρύο νερό μέχρι να μην έχουν υπολείμματα χώματος.

Κόψτε το σπανάκι σε κομμάτια περίπου 3 εκ.

Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Βάλτε το σπανάκι στην κατσαρόλα, σκεπάστε και μαγειρέψτε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύετε κατά διαστήματα.

Εγώ χρησιμοποιώ τα λαζάνια που δεν χρειάζεται να βράσουν πριν το μαγείρεμα. Θα βράσουν στη σάλτσα που πρέπει να είναι μια πολύ αραιή.

Ψιλοκόψτε 1/2 κρεμμύδι, (αν είναι μεγάλο ή 1 μικρό). Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τις ντομάτες, τις οποίες έχετε προηγουμένως περάσει στο μύλο, αλάτι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε στην κατσαρόλα 1  και 1/2 φλιτζάνι νερό και βράστε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά ακόμα.

Προσθέστε τη σάλτσα στο σπανάκι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Κανονίστε το αλάτι.

Ετοιμάστε την μπεσαμέλ ακολουθώντας τις συμβουλές στο αντίστοιχο άρθρο.

Πάρτε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίξτε λίγη σάλτσα στον πάτο και τοποθετήστε 3 λαζάνια, σε απόσταση μεταξύ τους (περίπου 2 εκ.).

Ρίξτε πάνω από τα λαζάνια λίγη σάλτσα με σπανάκι. Προσθέστε λίγη μπεσαμέλ και περίπου 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα.

Κάντε 2 ακόμα στρώσεις λαζάνια, σάλτσα με σπανάκι, μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα. Τελειώστε με μια στρώση μπεσαμέλ, τριμμένη παρμεζάνα και λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Η σάλτσα θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν τα λαζάνια, γιατί από τη στιγμή που δεν τα βράσαμε, θα βράσουν στον φούρνο με την σάλτσα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για περίπου 30 λεπτά.

Αφήστε τα λαζάνια να κρυώσουν λίγο πριν κόψετε τις μερίδες.

Απολαύστε τα λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτα ζεστά!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!