Μαρμελάδα σύκο

Πώς να ετοιμάσετε στο σπίτι μια γευστική μαρμελάδα σύκο, αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο. Ιδανική για το πρωινό όλης της οικογένειας ή για να ετοιμάσετε νόστιμες τάρτες.

Μαρμελάδα σύκο

Μαρμελάδα σύκο

Υλικά για περίπου 1 κιλό μαρμελάδα

  • 1 κιλό σύκα
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 75 γρ νερό
  • 30 γρ χυμό λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο

Διαδικασία

Διαλέξτε ώριμα σύκα, πλύντε τα, στεγνώστε τα και αφαιρέστε, κόβοντάς τις, και τις δύο άκρες.

Κόψτε, στη συνέχεια, κάθε σύκο σε 4 κομμάτια και ελέγξτε το εσωτερικό, πετώντας τα χαλασμένα.

Βάλτε τα σύκα και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το νερό; προσθέστε, επίσης, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τα καρφάκια γαρύφαλλο, που θα δώσουν ένα ελαφρύ άρωμα και γεύση στην μαρμελάδα σας.

Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά, αν είναι απαραίτητο, και ανακατεύετε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα.

Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.

Μετά μισή ώρα λιώστε τα σύκα με ένα μπλέντερ χειρός, ώστε να γίνει μαρμελάδα ομοιόμορφη, χωρίς κομμάτια φρούτων.

Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας, για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.

Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια βάλτε την, ακόμα ζεστή, στα αποστειρωμένα βάζα, αφήνοντας ένα κενό τουλάχιστον 1 εκ από την κορυφή του βάζου.

Κλείστε καλά τα καπάκια και τοποθετήστε τα βάζα με την μαρμελάδα ανάποδα πάνω σε μια κρύα επιφάνεια μέχρι την επόμενη ημέρα.

Για να βεβαιωθείτε αν δημιουργήθηκε το κενό αέρος πατήστε το κέντρο του καπακιού. Εάν ακούσετε το ‘κλικ’ αλλά το καπάκι παραμένει κάτω και δεν ακούσετε και το «κλακ» που κάνει ανεβαίνοντας πάλι πάνω, τότε το κενό αέρος έχει δημιουργηθεί.

Η μαρμελάδα σύκο είναι έτοιμη!

Αποστείρωση των βάζων
Πρέπει να αποστειρώσετε τα βάζα στα οποία θα βάλετε την μαρμελάδα.

Πλύντε τα βάζα, βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε ένα πανί ανάμεσα στο ένα και το άλλο, για να μην σπάσουν ενώ θα βράζουν. Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό έτσι ώστε να καλύπτει τα βάζα.

Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε να πάρει βράση. Σιγοβράστε για 30 λεπτά, προσθέτοντας στα τελευταία 10 λεπτά και τα καπάκια.

Αφήστε το νερό να κρυώσει λίγο, αφαιρέστε τα βάζα και τα καπάκια και βάλτε τα να στεγνώσουν, ανάποδα, πάνω σε ένα καθαρό πανί.

Συμβουλή

Πώς θα βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη:

• Εάν ρίχνοντας μια σταγόνα μαρμελάδα πάνω σε ένα πιάτο δείτε ότι γλιστρά σιγά-σιγά μένοντας κολλημένη στην επιφάνεια, σημαίνει ότι είναι έτοιμη;

Συντήρηση

Διατηρήστε την μαρμελάδα σε δροσερό, στεγνό, αεριζόμενο και σκοτεινό μέρος, για 3 μήνες.

Μετά το άνοιγμα του βάζου, η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο για 7 ημέρες.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!