Μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψητά

Οι μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψητά είναι ένα ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο, που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό, αλλά και σαν κυρίως πιάτο για χορτοφάγους. Σερβιρισμένο με  μια σάλτσα από ελαιόλαδο και λεμόνι, αρωματισμένη με σκόρδο και μαϊντανό, είναι ένα νόστιμο πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε  ζεστό ή κρύο.

Μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψητά

Μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψητά

Υλικά για 4 άτομα

  • 750 γρ μελιτζάνες
  • 750 γρ κολοκυθάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 9 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Οι μελιτζάνες και τα  κολοκυθάκια ψητά είναι ένα συνοδευτικό πιάτο πολύ ελαφρύ, αλλά νόστιμο, αρωματισμένο με μια απλή σάλτσα που ενισχύει τη γεύση των λαχανικών.

Είναι ένα πιάτο που χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ψηθούν οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στη σχάρα, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ πιάτο.

Πλύντε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και αφαιρέστε τις άκρες. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε μακρυλές φέτες  και τις μελιτζάνες σε στρογγυλές, πάχους περίπου 1 εκατοστού.

Βάλτε μια αντικολλητική ψηστιέρα στη φωτιά και αφήστε τη να ζεσταθεί. Εγώ χρησιμοποίησα μια ψηστιέρα από πηλό  που βούρτσισα με λίγο ελαιόλαδο.

Τοποθετήστε τα λαχανικά, λίγα κάθε φορά, στην  ψηστιέρα και αφήστε τα να ψηθούν για περίπου είκοσι λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν.

Τοποθετήστε τις ψητές μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ένα πιάτο και αλατίστε τα.

Βάλτε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Χτυπήστε καλά τη σάλτσα με ένα σύρμα.

Περιχύστε αμέσως με τη σάλτσα τα ψητά λαχανικά.

Aφήστε για λίγο τις ψητές μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια να πάρουν γεύση πριν σερβίρετε.

Μπορείτε να απολαύσετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ψητά ζεστά ή κρύα!

Καλή σας όρεξη!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!