Μπακαλιάρος με σάλτσα salmoriglio

Μπακαλιάρος με σάλτσα salmoriglio (σαλμορίλιο), ένα πιάτο με φρέσκο μπακαλιάρο και μια παραδοσιακή σάλτσα από τη Σικελία και την Καλαβρία, που χρησιμοποιείται για ψητό κρέας ή  ψάρι. Το salmoriglio είναι μια σάλτσα που γίνεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού αρωματισμένα με μαϊντανό, ρίγανη και σκόρδο. Το ψάρι είναι ψημένο στη σχάρα και στη συνέχεια περιχύνεται με τη σάλτσα που του δίνει γεύση. Ένα απλό πιάτο, ελαφρύ αλλά πολύ νόστιμο.

Μπακαλιάρος με σάλτσα salmoriglio

Μπακαλιάρος με σάλτσα salmoriglio

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου (το καθένα ζυγίζει 150 γρ)
  • 50 ml  ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλύντε το μαϊντανό, στεγνώστε τον απαλά και ψιλοκόψτε τον.

Ξεφλουδίστε το σκόρδο και λιώστε το ελαφρά.

Κόψτε στα δύο το λεμόνι, στύψτε το  και σουρώστε το χυμό.

Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι, προσθέστε το χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χτυπήστε καλά τα υλικά με ένα σύρμα ώστε να γαλακτωματοποιηθούν.

Προσθέστε στη σάλτσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη ρίγανη και μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο και χτυπήστε ξανά τα υλικά με το σύρμα.

Πλύντε τα φιλέτα μπακαλιάρου, στεγνώστε τα και αλατίστε τα.

Βάλτε ένα τηγάνι σχάρα στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί καλά.

Τοποθετήστε πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρνώντας τα προσεκτικά.

Ρίξτε λίγη σάλτσα σε ένα πιάτο, τοποθετήστε πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου και περιχύστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα.

Σερβίρετε το μπακαλιάρο με σάλτσα salmoriglio ζεστό!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!