Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Αυτή η συνταγή για μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο είναι της μαμάς μου. Το μπουρέκι είναι ένα πιάτο που φτιάχνουμε στα Χανιά, αν και πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Συνήθως το ετοιμάζουμε με φύλλο για μπουρέκι. Μπορεί επίσης να ετοιμαστεί χωρίς φύλλο και αυτή είναι η συνταγή που σας δίνω σήμερα.

Ενα πολύ νόστιμο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο, ιδανικό για ένα καλοκαιρινό γεύμα.

Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 500 γρ μυζήθρα
  • 6 αποφλοιωμένες ντομάτες (κονσέρβα)
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Αφαιρέστε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, πλύντε τα και κόψτε τα στο μάκρος, σε φέτες πάχους 1/2 εκατοστού.

Αλατίστε τα κολοκυθάκια, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα να σουρώσουν για 1 ώρα.

P1050002

 

 

 

 

 

 

Αν δεν βρείτε μυζήθρα, όπως δεν βρίσκω εγώ στην Ιταλία, μπορείτε να ανακατέψετε 300 γρ ανθότυρο με 200 γρ φέτα.

Κόψτε σε κύβους τις αποφλοιωμένες ντομάτες και μια φρέσκια ώριμη ντομάτα και αλατίστε τις.

Πλύντε και στεγνώστε το δυόσμο και τον μαϊντανό, ψιλοκόψτε τα μαζί με το κρεμμύδι και ανακατέψτε τα με τις ντομάτες.

Πάρτε ένα ταψί και βρέξτε τον πάτο με λίγο ελαιόλαδο.

Αλευρώστε μια μια τις φέτες τα κολοκυθάκια, τινάζοντάς τις ώστε να πέσει το περίσσιο αλεύρι και τοποθετήστε τις στη σειρά, τη μια δίπλα στην άλλη, στο ταψί.

Βάλτε από πάνω τις ντομάτες, που έχετε ανακατέψει με τα μυρωδικά.

P1050003

 

 

 

 

 

 

Κάντε άλλη μια στρώση από αλευρωμένα κολοκύθια και απλώστε πάνω  τη μυζήθρα.

P1050004

 

 

 

 

 

 

Κάντε μια τελευταία στρώση αλευρωμένα κολοκυθάκια.

Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στην τελευταία στρώση από κολοκυθάκια, και απλώστε το απαλά ώστε να βρέξει όλη την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Κόψτε την επιφάνεια των κολοκυθιών, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, για να χωρίσετε τις μερίδες.

Να είστε προσεκτικοί για να μην φτάσετε σε βάθος με το μαχαίρι, κόψτε μόνο τα κολοκυθάκια της τελευταίας στρώσης.

P1050006

 

 

 

 

 

 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για περίπου 1 ώρα. Η επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει και τα κολοκυθάκια να είναι ψημένα.

Σερβίρετε το μπουρέκι ζεστό!

Συμβουλές

Μην κόψετε το μπουρέκι ενώ είναι ακόμα ζεστό, αλλιώς οι μερίδες δεν θα είναι εμφανίσιμες και στητές.

Το μπουρέκι είναι ένα πιάτο που τρώγεται και κρύο.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!