Μύδια ογκρατέν

Τα μύδια ογκρατέν είναι ένα νόστιμο ορεκτικό με τη μυρωδιά της θάλασσας. Ενα πιάτο εύκολο και πολύ γευστικό, ειδικά αν το ετοιμάσετε με φρέσκα μύδια.

Μύδια ογκρατέν

 

Μύδια ογκρατέν

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 160 γρ τριμμένη φρυγανιά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1και 1/2 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μύδια ογκρατέν, εύκολα και  νόστιμα, χρειάζονται μόνο χρόνο για να τα καθαρίσετε.

Βάλτε τα μύδια σε κρύο νερό με λίγο αλάτι για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να αποβάλλουν τα υπολείμματα άμμου και τις ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν μέσα.

Καθαρίστε προσεκτικά τα μύδια, ξύνοντας καλά κάθε κέλυφος  με ένα μαχαίρι. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο κρύο νερό.

Βάλτε τα μύδια σε ένα σκεπασμένο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να ανοίξουν, ανακατεύοντας κάθε λίγο.Αφαιρέστε τα μύδια από το τηγάνι, πετάξτε εκείνα που δεν άνοιξαν και το ένα μισό από το  κέλυφος από τα υπόλοιπα, όπου δεν είναι το κολλημένο το μύδι.

Τοποθετήστε τα γεμάτα μύδια  σε ένα ταψί.

Πλύντε το μαϊντανό,  και  ψιλοκόψτε τον μαζί με τις ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδο.

Ετοιμάστε τη γέμιση για τα μύδια ανακατεύοντας σε ένα μπολ  τη φρυγανιά με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό. Εάν φαίνεται πάρα πολύ στεγνό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Εάν, αντίθετα, είναι πολύ μαλακό, προσθέστε λίγη φρυγανιά.

Γεμίστε τα μύδια με το μείγμα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, και πιέστε το μείγμα ώστε να καλύψει το κάθε μύδι.

Βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο, στο γκριλ, στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η γέμιση.

Σερβίρετε τα μύδια ογκρατέν ζεστά!

Σημείωση

Φυσικά, μπορείτε να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο και με κατεψυγμένα μύδια, αν και τα φρέσκα είναι πιο νόστιμα.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!