Ξερά κουκιά, κρητική συνταγή

Τα ξερά κουκιά τα μαγειρεύουμε συχνά στην Κρήτη. Συνήθως τα ετοιμάζουμε με αυτή την απλή συνταγή,  με άφθονο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και δυόσμο ή ρίγανη.

Τα κουκιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλά σε λιπαρά. Περιέχουν βιταμίνες, φολικό οξύ και ιδιαίτερα σημαντικό ποσό  σιδήρου. Τα κουκιά είναι, επομένως, μια υγιεινή τροφή, εκτός από πολύ νόστιμη.

Ξερά κουκιά, κρητική συνταγή

Ξερά κουκιά, κρητική συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ ξερά αποφλοιωμένα κουκιά
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • ρίγανη ή δυόσμο
  • αλάτι

Διαδικασία

Ξερά κουκιά, κρητική συνταγή, απλή και νόστιμη!

Αφήστε τα κουκιά σε κρύο νερό για 12 ώρες. Συνήθως τα αφήνουμε τη νύχτα για να τα μαγειρέψουμε το επόμενο πρωί.

Στραγγίστε τα κουκιά, ξεπλύντε τα με κρύο νερό και βράστε τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, σε μέτρια-ψηλή φωτιά.

Όταν τα κουκιά αρχίσουν να βράζουν, βγάλτε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα.

Βράστε τα κουκιά για 1 ώρα και 15 λεπτά-1 και 1/2 ώρα. Αν σας αρέσουν σαν πουρές, βράστε τα για 2 ώρες.

Στραγγίστε τα κουκιά και περάστε τα στο μύλο, αν τα προτιμάτε, σαν πουρέ. Διαφορετικά, μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα.

Αλατίστε τα ξερά κουκιά, βάλτε ελαιόλαδο (εγώ σαν καλή κρητικιά  βάζω άφθονο), ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίγανη ή δυόσμο.

Μπορείτε να απολαύσετε τα ξερά κουκιά με αυτή την κρητική συνταγή  ζεστά ή κρύα!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!