Παστός μπακαλιάρος με πατάτες

Ο παστός μπακαλιάρος με πατάτες, σέλινο, καρότο και σάλτσα ντομάτα, είναι ένα απλό και πολύ νόστιμο πιάτο. Εύκολο, απαιτεί μόνο χρόνο για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.

Παστός μπακαλιάρος με πατάτες

Παστός μπακαλιάρος με πατάτες 

Υλικά για 4 άτομα

  • 800 γρ παστό μπακαλιάρο
  • λίγο σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • ελαιόλαδο
  • 200 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 3-4 πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πρώτα απ’ όλα, σας συμβουλεύω να αγάρασετε φιλέτο μπακαλιάρου, ώστε να μην εχει κόκκαλα.

Για να ξαλμυρίσετε τον παστό μπακαλιάρο βάλτε τον σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο, και καλύψτε τον με νερό;  βάλτε το δοχείο σε δροσερό μέρος για 3 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές την ημέρα.

Αν έχετε λιγότερο χρόνο, αλλάξτε το νερό πιο συχνά.

Ξεπλύντε καλά τον μπακαλιάρο και  κόψτε  τον σε κομμάτια.

Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε  το σε κομματάκια;  ξεφλουδίστε το καρότο, πλύντε το και κόψτε  το σε κομμάτια;  πλύντε τα κοτσάνια σέλινο και κόψτε τα σε κομμάτια;  ξεφλουδίσετε τις πατάτες, πλύντε τις και κόψτε τις σε κύβους.

Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Προσθέστε τις ντομάτες, αφού τις περάσετε στο μύλο,  και αφήστε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά. Προσθέστε τις πατάτες, λίγο ζεστό νερό και μαγειρέψτε για περίπου δέκα λεπτά, σε μέτρια φωτιά και με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέστε τον μπακαλιάρο, λίγο πιπέρι, και μαγειρέψτε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.

Προσθέστε το αλάτι αφού δοκιμάσετε τη σάλτσα, στα μισά του μαγειρέματος.

Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών της πατάτας και το πάχος του μπακαλιάρου. Εάν κόψετε τις πατάτες σε κύβους αρκετά μικρούς, βάλτε τις στην κατσαρόλα μαζί με τον μπακαλιάρο από την αρχή του μαγειρέματος.

Σερβίρετε τον παστό μπακαλιάρο με πατάτες ζεστό!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!