Ριζότο κινόας με κολοκύθα και καρότο

Το ριζότο κινόας με κολοκύθα και καρότο είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο. Η κινόα έχει ταξινομηθεί ως ψευδοδημητριακό και διακρίνεται από τα άλλα δημητριακά για την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και την παντελή απουσία γλουτένης. Η κινόα περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι, ως εκ τούτου, απαραίτητη στη χορτοφαγική διατροφή, είναι πλούσια σε μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες C, Ε, Β, και δεν έχει πολλές θερμιδες.

Ριζότο κινόας με κολοκύθα και καρότο

Ριζότο κινόας με κολοκύθα και καρότο

Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ λευκή κινόα
  • 200 γρ κίτρινη κολοκύθα
  • 200 γρ καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κλωναράκια φασκόμηλο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 60 γρ παρμεζάνα 
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ξεπλύντε την κινόα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και αφήστε την να στραγγίξει.

Αφαιρέστε τη φλούδα της κολοκύθας και τρίψτε την, χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη με μεγάλες τρύπες.

Κόψτε τις άκρες των καρότων, ξεφλουδίστε τα, πλύντε τα και τρίψτε τα με τον ίδιο τρίφτη.

Πλύντε και στεγνώνετε το φασκόμηλο, κόψτε 2-3 φύλλα, ψιλοκόψτε τα και αφήστε στην άκρη τα υπόλοιπα.

Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε τα.

Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε το σκόρδο και το κρεμμύδι να ροδίσουν, σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε, ανακατεύοντας, την κινόα, το φασκόμηλο, τα καρότα και την κολοκύθα, το λευκό κρασί και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και το ζωμό λαχανικών, αφήνοντας στην άκρη λίγο γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλος.

Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 15-25 λεπτά.

Ανακατεύετε το ριζότο κινόας κάπου κάπου και προσθέστε περισσότερο ζωμό αν χρειάζεται.

Κόψτε 40 γρ παρμεζάνα σε λεπτά κομμάτια και τα υπόλοιπα φύλλα φασκόμηλου σε λεπτές λωρίδες.

Όταν το ριζότο κινόας είναι έτοιμο προσθέστε του 20 γρ τριμμένο τυρί παρμεζάνα και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βάλτε το ριζότο κινόας με κολοκύθα και καρότο σε 4 μπολάκια και σερβίρετε αφού βάλετε από πάνω τα κομμάτια τυρί και τις λωρίδες το φασκόμηλο.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!