Σπιτικός ζωμός βοδινού κρέατος

Ο σπιτικός ζωμός βοδινού κρέατος είναι ένα βασικό παρασκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ετοιμάσετε πολλά πιάτα, όπως, για παράδειγμα ένα ριζότο, ή  μια σούπα. Η ζωμός κρέατος είναι εύκολο να ετοιμαστεί, απαιτεί μόνο λίγο χρόνο.

Σπιτικός ζωμός βοδινού κρέατος

Σπιτικός ζωμός βοδινού κρέατος

Υλικά για περίπου 2 λίτρα ζωμό

  • 4 λίτρα νερό
  • 500 γρ άπαχο βοδινό κρέας
  • 1 κοτσάνι σέλινο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 4 κλωναράκια μαϊντανό
  • αλάτι

Διαδικασία

Πρώτα απ ‘όλα ετοιμάστε τα λαχανικά: καθαρίστε το καρότο, πλύντε το και κόψτε το σε 3-4 κομμάτια; πλύντε τη ντομάτα και κόψτε την σε δυο κομμάτια; καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε δυο κομμάτια; πλύντε το σέλινο και κόψτε το σε 2 κομμάτια; πλύντε τον μαϊντανό και κόψτε τα κοτσάνια στη μέση.

Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε το κρέας, αφού το ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Προσθέστε τα λαχανικά, σκεπάστε με 4 λίτρα νερού και ανάψτε τη φωτιά να βράσει.

Όταν το νερό αρχίσει να βράζει αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέστε αλάτι και αφήστε το ζωμό να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 3 ώρες.

Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, βγάλτε το κρέας και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και σουρώστε το ζωμό χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

O σπιτικός ζωμός βοδινού κρέατος είναι έτοιμος, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για την ετοιμασία των πιάτων σας αφού κανονίσετε το αλάτι.

Συμβουλές

Ο ζωμός διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Βάλτε στην κατάψυξη, σε ξεχωριστά δοχεία, την ποσότητα ζωμού που θα σας χρειαστεί κάθε φορά.

Για να αφαιρέσετε το λίπος μπορείτε να βάλετε το ζωμό στο ψυγείο και θα δείτε ότι όταν ο ζωμός είναι κρύος, το λίπος στερεοποιείται στην επιφάνεια; μπορείτε να το αφαιρέσετε με μια τρυπητή κουτάλα.

Αν δεν σας αρέσει πολύ γεύση του σέλινου, όπως σ’εμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα αντί για το κοτσάνι.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!