Τορτιλιόνι ογκρατέν με αρακά

Τα τορτιλιόνι ογκρατέν με αρακά ζαμπόν, τυρί και σάλτσα μπεσαμέλ είναι ένα πρώτο πιάτο πολύ νόστιμο και πλούσιο, ούτως ώστε μπορείτε να το σερβίρετε ως κύριο πιάτο, συνοδευόμενο μόνο με μια ανάμικτη σαλάτα.

Τορτιλιόνι ογκρατέν με αρακά

Τορτιλιόνι ογκρατέν με αρακά

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ τορτιλιόνι
  • 600 γρ φρέσκο αρακά
  • 150 γρ ζαμπόν σε ένα ενιαίο κομμάτι
  • 100 γρ τυρί fontina σε 1 η 2 χοντρές φέτες
  • 60 γρ βούτυρο
  • 40 γρ αλεύρι
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ξεφλουδίστε τον αρακά και πετάξτε τα φύλλα,  πλύντε τον με κρύο νερό και στραγγίστε  καλά.

Βάλτε 30 γρ βούτυρο σε μια κατσαρόλα,  αφήστε το να λιώσει, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.

Βάλτε στην κατσαρόλα τον αρακά, αλάτι, σκεπάστε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Κόψτε σε κύβους το ζαμπόν και το τυρί fontina.

Με 30 γραμμάρια βούτυρο, το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, φτιάξτε μια μπεσαμέλ που  δεν θα είναι πολύ πηχτή. Ακολουθήστε τη συνταγή για την παρασκευή της μπεσαμέλ.

Εν τω μεταξύ, βράστε τα τορτιλιόνι σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα στα μισά του ψησίματος και ρίξτε τα σε ένα μπολ.

Προσθέστε τον αρακά, το τυρί, το ζαμπόν, τη μισή  μπεσαμέλ και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά.

Βουτυρώστε ένα βαθύ ταψί, βάλτε τα  τορτιλιόνι και καλύψτε τα  με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ρίξτε απο πάνω το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° -190 ° C,  για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρετε τα τορτιλιόνι ογκρατέν με αρακά ζεστά, αλλά περιμένετε λίγα λεπτά αφού βγουν από το φούρνο!

Σημείωση

Αν δεν βρείτε τυρί fontina μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί για τοστ.

Φυσικά μπορείτε να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή με κατεψυγμένo αρακά.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!