Τούρτα πατάτας με τυριά

Τούρτα πατάτας με τυριά, πολύ πλούσια και νόστιμη, μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο. Εύκολο, το gateau πατάτας γίνεται με πολλά υλικά, όπως προσούτο, τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο Romano, μοτσαρέλα και  προβολόνε πικάντικο που το κάνουν πολύ νόστιμο.

Τούρτα πατάτας με τυριά

Τούρτα πατάτας με τυριά

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό πατάτες
  • 40 γρ βούτυρο
  • 60 γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 60 γρ τριμμένο πεκορίνο ρομάνο
  • 3 αυγά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γρ προσούτο
  • 100 γρ μοτσαρέλα
  • 100 γρ προβολόνε πικάντικο
  • 40 γρ τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλύντε τις πατάτες και  βράστε τις σε άφθονο νερό για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.

Αφαιρέστε τις πατάτες από το νερό, αφήστε τις να κρυώσουν λίγο και  ξεφλουδίστε τις; περάστε τις στο μύλο, αφήνοντάς τις να πέσουν σε ένα μπολ.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και το τυρί πεκορίνο τριμμένα, τους κρόκους των αυγών, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το προσούτο, το οποίο αγοράσατε σε μια ενιαία φέτα, κομμένο σε κύβους. Ανακατέψτε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.

Χτυπήστε 2 ασπράδια αυγών, να γίνουν μαρέγκα, και  ενσωματώστε τα απαλά στο μείγμα πατάτας.

Κόψτε τη μοτσαρέλα και το προβολόνε σε λεπτές φέτες.

Βουτυρώστε ένα ταψί ή πυρέξ, με διάμετρο 22 εκατοστά, πασπαλίστε με 20 γρ τριμμένη φρυγανιά και ρίξτε το μισό μείγμα.

Καλύψτε με τις φέτες μοτσαρέλα και προβολόνε και ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα.

Πασπαλίστε την επιφάνεια με 20 γρ τριμμένη φρυγανιά και ρίξτε από πάνω, εδώ κι εκεί, μικρά κομματάκια βούτυρο.

Ψήστε την τούρτα πατάτας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °, για 30 λεπτά.

Αφήστε την τούρτα πατάτας με τυριά να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.

Σημείωση

Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προβολόνε καπνιστό ή όποιο άλλο τυρί προτιμάτε .

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!