Χταπόδι στιφάδο

Χταπόδι στιφάδο, ένα πολύ γευστικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Τέλειο αν συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες. Το χταπόδι, μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά, γίνεται τρυφερό και νόστιμο.

Χταπόδι στιφάδο

Χταπόδι στιφάδο

Υλικά για 2 άτομα

  • 500 γρ χταπόδι
  • 30 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 30 γρ λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 200 γρ ώριμες ντομάτες ή αποφλοιωμένες ντομάτες (κουτί)
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Το χταπόδι στιφάδο είναι ένα εύκολο πιάτο, το οποίο  απαιτεί μόνο χρόνο για το μαγείρεμα.

Πρώτα απ ‘όλα  καθαρίστε το χταπόδι. Κάντε μια τομή στη βάση του κεφαλιού και αφαιρέστε το περιεχομένό του (το μαλακό, ζελατινώδες μέρος και το μαύρο υγρό). Αφαιρέστε τα μάτια και κάθε σκληρό μέρος.

Κόψτε τα πλοκάμια και  το κεφάλι σε κομμάτια. Πλύντε και στραγγίστε τα κομμάτια του χταποδιού.

Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια και τα αφήστε τα ολόκληρα. Ξεφλουδίστε το σκόρδο.

Ζεματίστε τις ντομάτες σε βραστό νερό, αφαιρέστε τη φλούδα, τους σπόρους και το υγρό τους και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια.

Εάν χρησιμοποιείτε ντομάτες σε κονσέρβα, κόψτε τις σε μικρά κομμάτια ή, αν προτιμάτε, περάστε τις στο μύλο.

Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, αφήστε να πάρουν βράση και μαγειρέψτε, σε χαμηλή φωτιά με την κατσαρόλα σκεπασμένη, για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, θα μειωθεί η σάλτσα και το χταπόδι θα είναι τρυφερό.

Εάν, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η σάλτσα στεγνώσει πολύ, προσθέστε ζεστό νερό.

Εάν, αντιθέτως, στο τέλος του μαγειρέματος, η σάλτσα είναι πολύ αραιή, βράστε για λίγα λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε μέτρια-ψηλή φωτιά, έτσι ώστε να εξατμιστεί το υγρό.

Το χταπόδι στιφάδο είναι έτοιμο να το απολαύσετε! Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό!

Συμβουλές

Μπορείτε να ετοιμάσετε το χταπόδι χρησιμοποιώντας κατά το ήμισυ φρέσκιες ντομάτες και κατά το ήμισυ  αποφλοιωμένες ντομάτες. Με τον τρόπο αυτό η σάλτσα γίνεται νόστιμη, χάρη στη φρέσκια ντομάτα, και πιο πυκνή και κόκκινη, χάρη στις κονσερβοποιημένες ντομάτες.

Αλατίστε το χταπόδι αφού έχει μειωθεί ο όγκος του, γιατί αν το αλατίσετε στην αρχή κινδυνεύετε να το κάνετε αλμυρό.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!