Το καλοκαίρι μπορείτε να το απολαύσετε με παγωτό βανίλια.
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά για 12 άτομα
για την κρέμα
- 1 κ γάλα
- 250 γρ ζάχαρη
- 175 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 5 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 δόσεις άρωμα βανίλιας
φύλλο
- 10 φύλλα φύλλο κρούστας
- 150 γρ βούτυρο λιωμένο
σιρόπι
- 500 γρ ζάχαρη
- 300 γρ νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλιας
Διαδικασία
Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Κατεβάστε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέστε το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη, λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Βουτυρώστε ενα μέτριο ταψί και στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσακι.
Δεν είναι απαραίτητο ότι τα φύλλα έχουν το ίδιο μέγεθος του ταψιού, αντιθέτως, πρέπει να μείνει απ’έξω ένα κομμάτι φύλλου.
Ρίξτε την κρέμα στο ταψί και διπλώστε προς τα μέσα τα φυλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντας τα, ένα προς ένα. Βάλτε απο πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Κόψτε το τελευταίο φύλλο στο ίδιο μέγεθος με το ταψί και το τοποθετείστε απο πάνω.
Βουτυρώστε και το τελευταίο φύλλο και χαράξτε την επιφάνεια των φύλλων σε κομμάτια, ανάλογα με τις μερίδες που θέλετε να κάνετε.
Ραντίστε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, για 5 λεπτά (από τη στιγμη που αρχίζει να βράζει).
Όταν το γαλακτομπούρεκο βγεί από τον φούρνο, περιχύστε το με το καυτό σιρόπι.
Το γαλακτομπούρεκό σας είναι έτοιμο!
Μπορείτε να το κόψετε αφού πρώτα κρυώσει, ώστε οι μερίδες να είναι συμπαγείς.
Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!