Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, γίνεται ένα χαρακτηριστικό πιάτο της κρητικής κουζίνας χάρη στο άρωμα της ρίγανης, ένα αυτοφυές φυτό που βρίσκουμε στις πλευρές των βουνών και στα φαράγγια της Κρήτης. Ένα κυρίως πιάτο απλό, αλλά πολύ νόστιμο. Το κοτόπουλο γίνεται μαλακό στο εσωτερικό και τραγανό εξωτερικά και είναι πλούσιο σε γεύση.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 kg πατάτες
  • 8 μπούτια κοτόπουλου
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1/4 ποτήρι ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Γι αυτό το πιάτο πήρα μπούτια κοτόπουλου, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κοτόπουλου, ή, αν θέλετε, ακόμη και ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Απλά, αν θέλετε να μαγειρέψετε το   κοτόπουλο ολόκληρο, χωρίς να το κόψετε κομμάτια, κόψτε τις πατάτες σε μεγαλύτερα κομμάτια, αλλιώς θα έχουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος από το κοτόπουλο.Μπορείτε και να τις προσθέσετε αργότερα, αφήνοντας τους το χρόνο που χρειάζονται για να ψηθούν.

Καθαρίστε τις πατάτες, πλύντε τις και κόψτε τις σε κομμάτια, μεσαίου μεγέθους.

Βάλτε τις πατάτες σε ένα ταψί με τα μπούτια του κοτόπουλου, τις σκελίδες λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι,  ρίγανη και ανακατέψτε καλά.

Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-60 λεπτά.

Γυρίστε το κοτόπουλο και τις πατάτες κάπου κάπου ώστε να ροδίσουν παντού.

Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ή λευκό κρασί.

Σερβίρετε το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ζεστό!

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!