Γαύρος ογκρατέν

Ο  γαύρος ογκρατέν είναι ένα νόστιμο πιάτο, εύκολο, γρήγορο και κυρίως ελαφρύ και υγιεινό. Με λίγα, απλά υλικά όπως σκόρδο, μαιντανό,  λίγη φρυγανιά τριμμένη και φυσικά αγνό ελαιόλαδο.

Γαύρος ογκρατέν

Γαύρος ογκρατέν

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ γαύρο
  • 200 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μαϊντανό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Η προετοιμασία του γαύρου ογκρατέν είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο χρόνο είναι το καθάρισμα του γαύρου.

Ωστόσο, σε πολλά ψαράδικα μπορείτε να αγοράσετε τον γαύρο καθαρισμένο. Βεβαιωθείτε μόνο αν η τιμή ανεβαίνει.

Αν χρειαστεί να καθαρίσετε τα ψάρια εσείς, δεν είναι δύσκολο, αν κάποιος σας εξηγήσει πώς γίνεται. Γι αυτό ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες.

Αφαιρέστε το κεφάλι του γαύρου και, στη συνέχεια, ανοίξτε το ψάρι στα δύο με τον αντίχειρά σας, κατά μήκος της κοιλιάς, προχωρώντας από το κεφάλι προς την ουρά. Αφαιρέστε τα εντόσθια και τη ραχοκοκκαλιά.

Πλύντε τα ψάρια  καλά και αφήστε τα  να στραγγίσουν.

Πάρτε ένα ταψί, βρέξτε το με  λίγο ελαιόλαδο και βάλτε πάνω το γαύρο,  έτσι ώστε το εσωτερικό των ψαριών  να είναι στραμμένο προς τα πάνω.

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Καλύψτε το γαύρο με την τριμμένη φρυγανιά και βρέξτε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η φρυγανιά.

Αν ο γαύρος είναι μικρός φτάνουν 10 λεπτά.

Ο γαύρος ογκρατέν είναι έτοιμος! Σερβίρετε ζεστό!

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο γαύρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3, και πολύτιμα ορυκτά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ο γαύρος, επίσης, είναι πολύ φθηνός και είναι πάντα φρέσκος, όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι έχει ζωηρό χρώμα και  μυρωδιά  θάλασσας.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!