Ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι

Οι ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Ένα καλοκαιρινό πιάτο, με φρέσκα κολοκύθια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ανθούς από κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά.

Το πιάτο αυτό είναι ελαφρύ, νόστιμο και πλούσιο. Μπορείτε να σερβίρετε με εξαιρετικό ελληνικό γιαούρτι!

Ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι

Ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 στρογγυλά κολοκύθια
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 μικρές ντομάτες
  • 18 κουταλιές της σούπας ρύζι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 150 ml αποφλοιωμένες ντομάτες (κουτί)
  • 140 ml ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι,  πιπέρι

Διαδικασία

Πλύντε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, κόψτε οριζόντια την κορυφή, όπως στη φωτογραφία, και κρατήστε την στην άκρη.

Αφαιρέστε την ψίχα από τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, χρησιμοποιώντας το παριζιέν ή ένα κουταλάκι, προσέχοντας να μην τρυπήσει τα λαχανικά. Κρατήστε στην άκρη λίγη από την ψίχα της ντομάτας και του κολοκυθού και τον χυμό της τομάτας.

P1040705P1040706

Ψιλοκόψτε το μισό μαϊντανό και το δυόσμο, μαζί με ένα κρεμμύδι, κατά προτίμηση φρέσκο.

Ψιλοκόψτε την ψίχα από τις ντομάτες και τα κολοκύθια, περίπου 6 κουταλιές της σούπας.

Βάλτε σε ένα μπολ το μαϊντανό, το δυόσμο και το κρεμμύδι, την ψιλοκομμένη ψίχα, το  χυμό από τις ντομάτες, 18 κουταλιές της σούπας ρύζι, 3/4 από το ελαιόλαδο, 1 ποτήρι νερό, περίπου 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και πιπέρι.

Υπολογίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ρύζι για μια μικρή ντομάτα και 2 κουταλιές της σούπας για μια μεγάλη.Για τα στρογγυλά κολοκύθια 2 κουταλιές της σούπας ρύζι.

Ανακατέψτε τα υλικά καλά και, αν θέλετε να δοκιμάστε τη σάλτσα για να βεβαιωθείτε ότι το αλάτι είναι αρκετό.

Πάρτε ένα ταψί αρκετά βαθύ και βάλτε στον πάτο μερικά κλωναράκια μαϊντανό και δυόσμο.

Γεμίστε τις ντομάτες και τα κολοκύθια με το μείγμα φροντίζοντας να γεμίσουν κατά τα 2/3. Καλύψτε με τις κορυφές που είχατε βάλει στην άκρη.

Τοποθετήστε τα γεμιστά στο ταψί, πάνω από τα κλωναράκια των βοτάνων.

Περάστε από το μύλο τις αποφλοιωμένες ντομάτες,  αλατίστε τη σάλτσα και  ρίξτε την στο ταψί.

Ρίξτε στο ταψί το υπόλοιπο λάδι και 1 ποτήρι νερό.

P1040711P1040707

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, 1 ώρα και 1/2.

Εάν κατά τη διάρκεια του ψησίματος το πάνω μέρος των γεμιστών ροδίσει πολύ, καλύψτε τα με ενα φύλλο αλουμινίου.

Αν στεγνώσει πολύ η σάλτσα, προσθέστε  ζεστό νερό.

Πριν βγάλετε τα γεμιστά από το φούρνο βεβαιωθείτε ότι τα κολοκύθια και το ρύζι ειναι ψημένα (οι ντομάτες ψήνονται νωρίτερα).

Οι ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Συμβουλές

  • Φυσικά, τα κολοκύθια θα πρέπει να είναι φρέσκα και οι  ντομάτες ώριμες.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ψίχα φρέσκιας ντομάτας, στις αποφλοιωμένες ντομάτες. Η σάλτσα θα γίνει πιο νόστιμη.
  • Αν βάλετε και ανθούς από κολοκυθάκια, τα οποία είναι πραγματικά πολύ νόστιμα, διπλώστε τις άκρες να κλείσουν και να μην βγεί η γέμιση.
  • Οι δόσεις είναι για τα γεμιστά σαν κύριο πιάτο.
  • Αν σας περισσέψουν λίγα γεμιστά βάλτε τα στο ψυγείο. Είναι ωραιότατα και την επόμενη μέρα.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές μου μπορείς να με παρακολουθείς και στη σελίδα Facebook Οι συνταγες της Νινας  για να βλέπεις τις καινούριες συνταγές!